НовиниПо света

„Берлинале“ – Сребърната мечка става „полово неутрална“

Берлинският международен филмов фестивал „Берлинале“ от догодина ще е с променени традиции при връчването на наградите. Организаторите на фестивала въведоха награди „неутрални по отношение на пола“ вместо наградите за най-добри мъжки и женски роли.

German Internationale Filmfestspiele Berlin, наричан „Берлинале“ (Berlinale) по подобие на венецианското биенале, като водещ европейски фестивал се нарежда по важност до кинофестивалите във Венеция и Кан. Сред българските кинофестивали най-значим в световен мащаб е „София филм фест“.

 „Берлинале“ наскоро промени традицията в присъждането на призове от международното жури на конкурса. За първи път актьорските награди за най-добър актьор и най-добра актриса ще са неутрални по пол и са заменени със „Сребърна мечка“ за най-добър актьор във водеща роля и „Сребърна мечка“ за най-добър актьор в поддържаща роля „с полова неутралност“. Организаторите информираха още, че филмовият фестивал 2021 г. ще се проведе „във формат на физическо присъствие“, като ще се осигури най-висока безопасност за гостите.

Наградите на фестивала през 2021 г. ще бъдат раздадени в следните номинации: „Златна мечка“ за най-добър филм (за продуценти), наградата на Голямото жури „Сребърна мечка“, „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор, наградата на журито „Сребърна мечка“, „Сребърна мечка“ за най-добра актьорска игра в главна и поддържаща роля, „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий, „Сребърна мечка“ за изключителни постижения.

Може да прочетете цялата статия в брой 2 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker