ДругиТрадицииУ нас

Габровският карнавал през годините

Преди 160 години Габрово е обявен за град, а Карнавалът в Габрово е негова емблема, която допринася за оформянето на неговия уникален облик.

Някогашните габровски карнавали нямат нищо общо със съвременните – нито по време на провеждане, нито по форма и съдържание. Според известния габровски журналист и краевед Ганчо Танев те се провеждали в съботата преди Сирни заговезни (зимата, през февруари или март) и завършвали с габровската „Олелийня“.

Карнавалът бил последното масово веселие преди началото на дългите великденски пости – очакван и отрано подготвян. Народният обичай за Сирни заговезни включвал посещения на групички маскирани млади хора по къщите, които плашели злите сили и развеселявали, но празникът нямал характер на уличен карнавал. Стотици млади и стари габровци самостоятелно се подготвяли, изготвяли маски, играли весели сценки. Карнавални шествия и кукерски игри по улиците в Габрово не е имало преди Освобождението.

Ако се обърнем назад във времето и потърсим сведения за зараждането и за първите организирани карнавални шествия, ще разберем, че няма писмени данни кога точно се е провел първият масов габровски карнавал. Знае се, че Карнавалът бил добре организиран, но не по сценарий и от някакви инициативни комитети, а от обединени габровци, желаещи групово да участват в шествие по централните улици на града.

Тази година традиционният Габровски карнавал бе много по-различен от преди – без празнично шествие с маскирани хора, макети, сцени, без празнични концерти и илюминации. Причината бе опасността от заразяване с вирус COVID-19. Основните изяви бяха във фейсбук профила на карнавала, информира Цветомира Койчева – началник на отдел „Държавен архив“ в Габрово.

Прочетете още информация за фестивала в борй 2 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker