Музикални фестивалиТема на броя

Джаз фест Банско 2020 – фестивал в условията на Covid-19

В периода, когато отпаднаха елитни европейски фестивали като филмовия фестивал в Кан и театралния в Авиньон, Банско сюрпризира с новината, че от 8 до 14 август ще посрещне елитни джаз изпълнители на своята сцена. XXIII Джаз фестивал в Банско се проведе в момент, когато отпаднаха другите елитни джаз фестивали, които са от ранга на най-утвърдения български фестивал на световната сцена – в Монтрьо и Ниш.

Как се прави такова грандиозно събитие с международно участие в период на карантина, на затворени граници и задължителни PSR тестове? С този въпрос се обръщам към д-р Емил Илиев – почетен гражданин на Банско, създател на първия най-значим български джаз фестивал, който превърна малкото градче в топдестинация за любителите на хубавата музика.

През 1997 г. д-р Илиев реализира страстта си – „музиката за интелектуалци” да звучи за всички в Банско на Международния джаз фестивал. Днес, 23 години по-късно,  фестивалът се нареди до най-елитните световни джаз форуми, а Банско посреща хиляди туристи, които идват специално, за да чуят любимите си изпълнители.

Прочетете повече в брой 2 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker