НовиниУ насФестивали за изкуство

„Дни на тракийската култура“ 2020 обедини музика, кино, изложби

За осма година с официално откриване на Римския стадион стартира Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ в Пловдив. Събитията от програмата се проведоха през юни в рамките на 6 дни с участието на Вокален ансамбъл „Светоглас“, Китарен ансамбъл „Академика“, „Родопа пее“, Васил Игнатов, Стефан Маринов, Костадин Петров.

Фестивалната програма включваше две направления – Музика и Слово, обединяваща множество концерти, изложби, филми, четения, както и Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия”. Тя се проведе в Културен център „Тракарт“ с участието на изтъкнати учени траколози като проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев и др. Децата с интерес слушаха тракийски приказки, а родителите им разгледаха изложбите „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновековна България“ и „Средновековни български символи“. Акцент в програмата бе прожекцията на филма “Ангелогласният“ и дискусията, свързана с него.

Целта на фестивала е да популяризира в достъпна форма тракийското наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура.

Събитието се организира с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив.

Може да прочетете повече за фестивалите в брой 3 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker