ДругиУ насФестивали за изкуство

За шести път Национален фестивал „Дни на куклите“

В продължение на седем дни 10 театрални трупи от цялата страна зарадваха почитателите на приказни истории по време на шестото издание на фестивала „Дни на куклите“. Той се проведе в началото на август на откритата сцена „Охлюва“ до Морското казино в Бургас, където се играеха по две постановки на открито при свободен достъп.

Фестивалът е ежегоден, няма състезателен характер, а при селекцията определящ фактор е възможността зрителите да се запознаят с различни системи кукли и съвременни тенденции в развитието на кукления театър. Изискване към спектаклите е да могат да бъдат представяни на открито.

Зрителите видяха любими герои от приказките „Вълкът и седемте козлета“, „Рибарят и златната рибка“, „Балон като слон“, „Хитрата лисанка“, „Пингвинчето Фраки“, „Сливи за смет“, „Лече-буболече“, „Слончето с розовите уши“, „Разбойническа история“ и други. Публиката видя и поучителните истории „Телефон 112…Позвъни!“, „Капчица смях“ и „Аз душата“.

Професионалните трупи, които участват в тазгодишното издания на кукления фестивал, бяха: Детска театрална формация „Усмивка“ от Бургас, Театър „Весел“ от Велико Търново, Театър „Ако“ от София, Театър „Хамелeон“ от Пловдив, Фондация „За Родопите“, Театър „Янко Митев“от Хасково, Театър „Мале мале“ и Театър „ММ“ от София.

Събитието се реализира от Държавен куклен театър – Бургас, в партньорство с Община Бургас.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker