Как фестивалите се адаптират към пандемията?

С настъпването на втората вълна на Covid-19 повечето държави затегнаха мерките, редица фестивали бяха отменени, а други решиха да ги проведат  онлайн. През декември се проведоха виртуално канадският филмов фестивал Whistler Film Festival, British Columbia и китайският международен филмов фестивал Washington, D.C.

Празникът Vijayadashami, наричан още Dussehr, се провежда в Индия и още няколко държави. Тази година това става в интернет пространството. Целта на тържествата е победата на доброто над злото и тази година много индуисти чрез специални молитвени срещи и принасяне на храна на боговете у дома се включиха в празника.

На 12 декември се организира събитието Father Christmas and Friends AT HOME от National Museum Wales. Така всеки може да се присъедини към празника с Дядо Коледа и палавите елфи за празнично забавление – да направи сладки лакомства, специални декорации, да тества знанията си в Големия коледен тест, да попее коледни песни. Може да изтегли наръчник с основни неща, който да помогне при организирането на празника.

Европейската Асоциация на фолклорните фестивали предостави медийните си канали – стрийминг платформите и страниците си в социалните мрежи, за да популяризира различни видео фестивали и концерти. Всички любители на фолклора могат да се полюбуват там на музикално-танцувалните програми и красиви хореографии. 

В България организаторите на фестивали също заявиха, че карантината не може да ги спре.

Прочетете целият материал в брой 3 на нашето списание.

Exit mobile version