Музикални фестивалиНовини

Музикални фестивали през ноември

На всички ни беше ясно, че няма току-така да се отървем от пандемията COVID-19. С „първата вълна” на епидемиологичната обстановка културните събития понесоха тежък удар и още по-тежко възстановяване. Въпреки трудностите, пред които бе изправен културният живот, с общи усилия се адаптирахме и се завърнахме към любимите изкуства – театър, кино, изложби, музика… Ноември дари меломаните в България с разнообразни преживявания на красиви артистични сцени, като събитието с най-голям мащаб остана Европейският музикален фестивал. А ето и другите

            С концерт-изложба „Звук и цвят, музика и образ“ на китариста-художник Венцислав Диков бе открит фестивалът „Музиката с много лица“ в музей „Борис Христов“ в София. Събитието събра в 13 събития творци от различни поколения и с различно артистично амплоа. Вдъхновението на фестивала е базирано в убеждението на великия Борис Христов, че „изкуствата не плават сами“, че всяко от тях умножава силата си, когато е част от цялото „ято от изкуства“.

Фестивалът „Пиано Екстраваганца“ събра меломани

За поредна година фестивалът „Пиано Екстраваганца”, зароден като мечта на маестро Людмил Ангелов, привлече българска и международна публика в Централния военен клуб, Аулата на Софийския университет, Националната опера и Националната художествена галерия.. В програмата му бяха включени уникални концерти – рецитали на пианисти, камерни концерти и песенни вечери.

„Домашни концерти“ в Стария Пловдив

В Пловдив, в прочутата Балабанова къща с нейното архитектурно великолепие и естетски интериор, след извънредното положение се възроди  позабравената интелигентска градска традиция на т.нар. “домашни концерти”. Организирани в началото на миналото столетие от собственици на разкошните възрожденски къщи, в тях прочути изпълнители гастролирали в уютна душевна обстановка. А за да може повече посетители на Старинен Пловдив да се насладят на случващото се в къщите по време на фестивала, част от концертите се излъчват директно на видеостена на открито. Музикалната програма е съпътствана от изложби на съвременни художници, като по този начин всяко кътче от възрожденските къщи “кипи” от изкуство.

Може да прочетете целият материал в брой 3 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker