Международен фестивалМузикални фестивалиФестивали за изкуство

Над 700 участници в първото издание на МФФ „Синия Дунав“ във Видин

Въпреки корона вируса във Видин се проведе първото издание на Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“.  За три дни Видин се превърна в град на традициите, музиката и танците, обединени от любовта към фолклора. На сцената при Художествената галерия „Никола Петров” се представиха над 80 певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от България, Унгария, Сърбия и Румъния. Украйна също взе участие във фестивала със специален видео поздрав от град Рени, Бесарабия, който бе излъчен на сцената на фестивала.

В рамките на фестивала се организира базар с местни и гостуващи фермери, занаятчии, мандри и производители. Гости от цяла България демонстрираха богатството на фолклора с разнообразната програма на тридневния фестивал „Синия Дунав“. Целта му е да популяризира българския фолклор и култура, да стимулира родното производство, да представи международни фолклорни групи, самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки.

Фестивалът „Синия Дунав“ даде заявка да прерасне в културна атракция с национална значимост, която съхранява националния ни облик чрез фолклора. Празникът дава поле за изява на изпълнители от държави по поречието на река Дунав, които представиха своя фолклор на българска сцена. На сцената публиката аплодира големи имена от родния фолклор  като тракийския оркестър „Орфей“ и Георги Янев, обичаната Гуна Иванова, Видинския ансамбъл „Дунав“ и ансамбъл „Майсторите на танца“. Може да прочетете повече за този и други фестивали във втори брой на нашето списание.

Свързани статии

Вашият коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker