По светаТрадиции

Празникът на св. Андрей е емблематичен за Баняса

Празникът на св. Андрей е национален празник на Румъния. Това е прекрасен повод да разгледате района на община Баняса, където е манастирът в чест на светеца. Тази област на Румъния е богата на много културни, природни и исторически забележителности и е в непосредствена близост до България.

Ако карантината ви попречи да направите пътуването сега, то скоро предстоят и други празници и фестивали: по време на фестивала „Кръщаване на конете“, който се провежда на Богоявление – на 6 януари, по стара традиция се провеждат конни състезания. На Възнесение Господне се празнува Денят на героите в Баняса.

Баняса е в близост до нашата граница и е прекрасно място за краткотрайна и интересна почивка. Полегнала на Черноморската ивица в близост до Дунав, градът е притегателна дестинация за любителите на екологията, историята и културата. Пряко свързана е с българското минало на Румънска Добруджа и привлича български туристи с общата двухилядолетна история – римска, на ранното християнство, византийска, българска…

Може да прочетете целият материал в брой 3 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker