НовиниПо света

Прочетохме за вас

Фестивални новини - Жил Жакоб издаде книга „За Фестивала в Кан с любов”

Фестивални новини

Жил Жакоб издаде книга „За Фестивала в Кан с любов” 

Новата книга на издателство „Милениум” „За Фестивала в Кан с любов” от Жил Жакоб излезе на пазара и е за всички почитатели на фестивалите и на седмото изкуство. Нейният автор е дългогодишен артистичен директор на Фестивала в Кан (1978-2000) и президент на събитието от 2001 до 2014 г.

Жил Жакоб е личност, чийто усет за майсторското кино е повлиял не само върху развитието на фестивала в Кан като барометър на тенденциите в световното кино, но и върху кариерата на най-важните творци от последните 40 години, и най-вече върху формирането на нашите собствени вкусове и ценности – на всички нас, зрителите, които активно съпреживяваме киното днес. Ето и както сам пише в предговора: „Бил съм в Кан петдесет и два пъти по три седмици – близо пет години от живота ми“.

post-image-3

Забележителното четиво е многоспектърно – може да се чете като енциклопедия на киното, като пътеводител в света на Десетата муза, написан от вещ гид, като социологическо проучване, като своеобразен психоаналитичен поглед към една „човешка комедия“ или като роман за историята, географията и действащите лица на най-престижния световен филмов фестивал. На нейните страници присъстват велики режисьори, актьори, филмови шедьоври, журитата, но също и публиката, критиката, медиите, афишите, трескавата атмосфера, адреналинът, триумфите и провалите… С една дума в книгата ще откриете цялата ексцентричност и светски блясък на онова, което става на сцената и зад кулисите на Фестивала от 60-те години до ден днешен. В нея ще окриете проницателни портрети и откровения, изпъстрени със забавни, любопитни истории и анекдоти, лични преживявания, впечатления и гафове.

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

приятно и интригуващо четиво

За Фестивала в Кан с любов” е приятно и интригуващо четиво, премерена смесица на сериозното със забавното, на информацията с анализа и компетентната оценка на един човек, за когото Фестивалът в Кан е професия, страст, целият му живот.

Издателство „Милениум”, проф. Вера Найденова, проф. Божидар Манов и редакторът Владимир Н. Трифонов представиха книгата на Международния фестивал на книгата в столичния клуб „Перото” (НДК). Творбата среща всички почитатели на седмото изкуство с идолите им от различните епохи на кинематографията – Педро Алмодовар, Уди Алън, Микеланджело Антониони, Ингмар Бергман, Вим Вендерс, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Леонардо Дикаприо, Акира Куросава, Мартин Скорсезе, Андрей Тарковски, Франсоа Трюфо, Федерико Фелини, Милош Форман и още много други звезди, които блестят не само на кино екраните, но и в реалния живот.

Заради Covid-19 тази година за първи път кинофестивалът в Кан не се проведе и бе отложен за 2021 година.

 

post-image-2

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker