ДругиУ насФестивали за изкуство

Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище

С много светлина, красота и емоции и тази година се проведе световното първенство по фойерверки в Панагюрище. Подбалканският град в рамките на три дни събра на едно място едни от най-добрите международни пиротехници. Всяка година на събитието присъстват от 68 000 до 70 000 души. Светлинното шоу популяризира Панагюрище като атрактивна туристическа дестинация и посреща хора от цял свят.

За първи път единственото по рода си съревнование в региона с фойерверки се провежда през 2013 г. Негов инициатор е компанията “Огнена хризантема”, специализирана в проектиране, дизайн и реализация на шоута с фойерверки. Екипът от години участва в различни състезания по света и печели редица награди.Така възниква идеята, в партньорство с общината, да създадат световен шампионат по фойерверки на Балканите и да популяризират града и пиротехниката.

В съревнованието участват отбори, съставени от професионални пиротехници. Задължително условие е участниците в шампионата да са заемали призови места в световни фестивали и да покажат добър опит. Отборите започват при равен старт с еднакви материали. Подготовката за съревнованието отнема около месец на отборите, за да уточнят концепцията на програмата си, музиката и построяването на фигурите в небето.

През всеки от трите дни по един чуждестранен отбор представя светлинно шоу. Започва с подгряваща заря, 2-минутно свободно шоу без музика, а накрая на вечерта представя и същинската програма в размер от 5-7 минути, с която се състезава. Представлението с фойерверките на всеки отбор се оценява от независимо жури. Тънкостта е в синхрона между музиката и светлинните картини. Много важно е финалният залп да съвпадне с края на мелодията. А ако фойерверките спазват такта, резултатът е отличен. Един от критериите на журито е въздействието на зарята върху публиката. Може да научите повече за този и други фестивали, като разгледате брой 2 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker