Тема на брояУ нас

Фестивалите в България в положение на Covid-19

Тема на броя

Целият свят, както и България, са в извънредно положение заради пандемията от Covid-19, което затвори границите на държавите, постави хората в изолация, което неминуемо доведе до срив на икономиките, културата и обществения живот.

Италия бе покосена от коварния вирус в началото на февруари, което прекъсна провеждането на eдин от най-значимите световни фестивали – този във Венеция. В много от западните страни се отмениха знакови фестивални прояви до август – във Франция отпаднаха всички културни събития, включително кинофестивалът в Кан и световният театрален фестивал в Авиньон през юни. Заговори се дори за анулирането на бирения празник Октобърфест в Германия.

неактуализирани календари

В България три месеца всички бяха в неведение – и организатори, и потребители, кои празници, събори и фестивали ще се проведат след време или ще бъдат отменени. Дълго време културните календари на Министерството на културата, на общините, на различни културните институции останаха неактуализирани в по-голямата си част. Ако човек иска да разбере каква е съдбата на даден фестивал и кога ще се проведе реално – няма как да се осведоми от тези платформи, а на телефоните за контакти с организаторите рядко ще открие точен отговор.

Министерството на културата три месеца не внасяше поправки за нито едно културно събитие, празник или фестивал, което показа колко формален е за тази институция празничният календар и стотици предстоящи местни, регионални и национални културни форуми.

Първият значим международен фестивал – 24-тото издание на София филм фест, трябваше да започне в началото на март – дни след обявяването на карантината. Това бе първият значим международен фестивал, който бе спрян от карантината. Всичките прожекции в София и страната, награди и форуми бяха отменени. Част от форума се проведе онлайн в началото на лятото, а по-значимите международни събития са отложени за есента. След кинофорума бяха отменени във времето елитни международни форуми като Мартенски музикални седмици за есента, Европейския музикален фестивал, Фестивалът на народната носия в Жеравна, надсвирването в Гела, фестивалът „Фолклорна магия“ в Банско и десетки други. Един от най-разпознаваемите и посещавани български фестивали Празник на розата в Казанлък за първи път се проведе онлайн. Важни международни фестивали с участие на чуждестранни изпълнители като „Рок оф дъ Хилс“ пренасочиха изданието за следващата година.

Много национални и регионални празници и фестивали качиха думата „отменя се“ и изчакват подобряване на обстановката, за да проведат старателно организирани месеци наред събития. За съжаление традиционни грандиозни събития, свързани с маскарадните зимни игри, със Сирни Заговезни, с Лазаров и Великден, с Гергьовден не се проведоха за първи път от десетилетия и отпаднаха за 2021 година. 

Намериха се обаче общини, които действаха гъвкаво и своевременно и успяха да проведат повечето от фестивалите след разхлабването на строгите мерки. Заслужава си да се споменат градове като Русе, Пловдив, Правец, Банско, Варна, Велико Търново и Бургас, които дори в усложнената обстановка организираха сложни и значими фестивали не само с национално, но и с международно участие. 

Карантината околоCovid-19 показа кардинални слабости при организирането, популяризирането и провеждането на фестивалите в България. Най-често публиката не бе осведомена официално при отмяна на даден фестивал от регионално, местно, та дори и от национално значение. Животът на значими фестивали зависеше преди всичко на инициативността на частни организатори, а намесата на общините и държавата бе много по-тромава в повечето случаи. По-добрата комуникация се оказа от решаващо значение за провеждане на масови обществени събития, което би било от огромна полза за организаторите от цялата страна – на малки или крупни, национални или регионални, международни или местни форуми.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker