По светаФестивали за изкуство

Филмовият фестивал на открито пред Виенското кметство

фестивала ще се проведе, но „така, както никога досега“

Акценти в историята
  • Площадът пред кметството във Виена е едно от най-предпочитаните места за културни събития през летните вечери
  • кино на открито с 500 места и гастрономическа зона за още 500 души
  • Пред внушителния екран от 300 м² зрителските места са групирани в ложи за двама и четирима души
  • Музикалната програма на фестивала е разнообразна.

Фестивалите ПО СВЕТА и у нас

Площадът пред кметството във Виена е едно от най-предпочитаните места за културни събития през летните вечер вече 30 години. Красивата готическа сграда се превръща в декор, а на големия LED екран оживяват някои от най-известните класически опери и музикални изпълнения, а кулинарни специалитети от цял свят изкушават публиката.

И тази година музикалният филмов фестивал ще се проведе, но „така, както никога досега“. Именно това е мотото, избрано от организаторите поради особените мерки за сигурност, свързани с борбата с коронавируса. Те са подходили творчески и са адаптирали тазгодишното събитие към ситуацията, като обещават, че въпреки спазването на всички мерки преживяването на открито ще достави удоволствие на любителите на хубавата музика от всички жанрове.

Две събития и безопасност за всички

Филмовият фестивал ще се проведе по един различен начин, за да се спазят законовите разпоредби. От 4 юли до 6 септември площадът пред кметството ще бъде разделен на две зони – за кино на открито с 500 места и гастрономическа зона за още 500 души. Като допълнителна мярка за сигурност зоните за вход и изход са разделени една от друга. Влизането в лятното кино ще е възможно само през един вход и с валиден билет в предварително обявените часове, а напускането ще става през два изхода, за да няма струпване на хора. На много места ще има автоматични диспенсери за дезинфекция на ръцете, както и защитни маски.

post-image-3[/tie_full_img]

Комфортно лятно кино

Пред внушителния екран от 300 м² зрителските места са групирани в ложи за двама и четирима души, като се спазва необходимата дистанция. И още една особеност очаква посетителите: в предните ложи гостите могат се посветят изцяло на музикалните преживявания в непосредствената близост до екрана, в задните ложи музикалното изживяване може да бъде допълнено от кулинарни изкушения. За първи път в историята на фестивала в тези ложи ще се сервират храни и напитки. Резервацията на всички ложи е безплатна и може да бъде направена удобно чрез уебсайта www.filmfestival-rathausplatz.at или директно на информационното бюро на входа, което отваря един час преди влизането на публиката.

Success is largely a matter of holding on after others have let go.

Музикално лято на юбилеите

Музикалната програма на фестивала  е разнообразна. Акцентът тази година е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. След откриването на 4 юли с операта „Фиделио“ произведения на Бетовен ще бъдат показвани поне веднъж седмично. Но това далеч не е единственият юбилей през 2020. 150-тата годишнина от рождението на Франц Лехар ще бъде отбелязана с оперетата „Страната на усмивките“, 140-годишнината от смъртта на Жак Офенбах със записа на оперетата „Орфей в ада“ на Залцбургския фестивал 2019. В програмата са включени и седем постановки на Виенската държавна опера, за почитателите на джаз и поп музиката, са предвидени записи на концерти на Арета Франклин и Take That.

Програма на фестивала: http://filmfestivalrathausplatz.at

post-image-2

 

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker