ТрадицииУ нас

Леденото мъжко хоро в Калофер на Богоявление

И тази година Мъжкото хоро на Йордановден в ледените води на Тунджа се състоя в пълния си блясък. Информациите, че няма да се състои или ще е в ограничен състав, се оказаха неверни. Калоферци събраха пари и платиха глобата от 1000 лв., но дружно нагазиха водите, предвождани от ритъма на тъпаните и гайдите.

Облечени в народни носии, с бели ризи и калоферски елеци, те се хванаха за рамене, пеейки стародавната песен „Залюбила е Василка“. Тази година кметът Румен Стоянов не предвождаше хорото, а бе на моста при свещеника, защото бе задължен да предупреди всички, че по време на карантина и противоепидемични мерки обичаят не бива да се състои. „Аз не мога да спра хората. Не съжалявам, че ритуалът се проведе и се надявам всички да са здрави“, заяви управникът, а калоферци отвърнаха: „От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще чума да има, и хоро ще има. Ще платим глобата…“

Леденото мъжко хоро в Калофер на Богоявление

На Богоявление от близо половин век калоферци се хващат за здраве на хоро в ледените води на Тунджа. Това е едно от най-атрактивните и български събития, което привлича български и чуждестранни туристи. И тази година не липсваха, но в намален състав.

Цялата статия може да прочете в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker