КиноМеждународен фестивал

Документалните фаворити на Sofia MENAR

Фестивалът Sofia MENAR премина с изключителен успех. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка се насладиха на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, включени в програмата му.

Сред акцентите в документалната селекция на фестивала бяха филмите на Ян Артюс-Бертран „Човек”, „Алжир отвисоко” и „Земя”, които са включени по повод 75-годишния юбилей на прочутия фотограф. През 2016 г. Бертран лично дойде в София, за да представи режисьорската версия на „Човек”. Той е сред верните приятели на фестивала, чиито филми намират място в селекцията на Sofia MENAR.

Сред фаворитите на зрителите е „Крилете на Киргизстан” на Софи Диа Пегръм и Джен Милър, които прекарват дълго сред безкрайната шир на Киргизстан, изследвайки живота на номадите и конете.

Друг любим филм от тазгодишната селекция е „Между стената и света” на режисьора Самир Кумсие. Той приема предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка.

Може да прочетете цялата статия в брой 4 на нашето списание.

Свързани статии

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker